Tények a női hajhullásról

Tények a női hajhullásról

Sokan úgy vélik, hogy a hajhullás főleg férfiakat érintő probléma, viszont a hajhullástól szenvedők 40% -át bizony a nők teszik ki.

Akár hirtelen, akár fokozatos hajhullásról legyen szó, a legtöbb nő magában őrlődik –kínosan vagy zavarban érzik magukat, nehezen ismerik be min is mennek keresztül, és ritkán fordulnak segítségért. Inkább megváltoztatják frizurájukat vagy hajszínüket annak érdekében, hogy elfedjék a valódi problémát.

A Toppik segíteni szeretne ezen…

A hajhullás típusai

Androgén alopecia

Az androgén alopecia (női kopaszodás) a nők hajhullásának leggyakoribb formája. A gének nagy szerepet játszanak ennek kialakulásában, és akár az anyától, akár az apától örökölhető. Egyes esetekben már a tinédzser évek végén elkezdődhet.

Telogén effluvium

Telogén effluviumról abban az esetben beszélhetünk, ha az anagén (növekvő) vagy a katagén (nyugalmi) fázisban lévő hajtüszők rendellenesen áttérnek a telogén (hulló) fázisra és ennek eredményeként hirtelen hajvesztés alakul ki. Kiváltó oka általában egy stresszes esemény, és egyszerre egy maroknyi hajcsomó kihullásával jár.

A jó hír az, hogy ebben az esetben szinte mindig lehetséges a gyógyulás.

Tapadási  alopecia

A szorosan beállított frizurák okozzák idővel a hajszálak kihúzódásához és a hajhagymák károsodásához járulnak hozzá. Amennyiben ezt az állapotot elég korán észlelik, a haj sikeresen vissza fog nőni. A fonás, rasztásítás, feszes lófarokban hordás, valamint a hajhosszabbítások a leggyakoribb frizurák és eljárások, amelyek hozzájárulhatnak az effajta hajhulláshoz.

Foltos kopaszodás

A foltos kopaszodás egy autoimmun bőrbetegség, amelynek következtében hajhullás jelentkezik a fejbőrön és szőrvesztés a test egyéb pontjain. Ez nem egy állandó betegség, de a szakértők még a mai napig nem ismerik a hajhagymák és szőrtüszők elleni támadás okát. A betegek és az orvosok általában akkor veszik észre, amikor a haj már fürtök formájában hullik ki, a fej tetején kis, kerek foltokat okozva. A betegek körülbelül 90%-ánál a haj néhány éven belül visszanő.

A hajhullás okai

Hormonok

Az androgén alopeciát számos, a hormonok működéséhez kapcsolódó tényező is kiválthatja, beleértve a petefészek-cisztákat, a magas androgén indexű fogamzásgátló tabletták szedését, a terhességet és a menopauzát.

Stressz

Bármilyen fizikai trauma - például autóbaleset, súlyos betegség vagy műtét - hajhulláshoz is vezethet. A stresses események sokkolhatják a hajnövekedési ciklust, mely a hajszálak “elengedésére” kényszerítheti a hajhagymákat. Ez a telogén effluvium típusú hajhullás részét képezi - a haj hirtelen átmegy pihenő fázisából a hullás fázisába. A stresszfaktor kiküszöbölésével szerencsére ez a fajta hajhullás visszafordítható, viszont háromtól hat hónapig is eltarthat az eredeti haj visszanyerése.

Étrend

Az ételek természetes gyógymódok a hajhullás ellen, ezért győződj meg arról, hogy elegendő halat, húst és tojást eszel, ezzel elősegítve a hajszálak újratermelését.

A kiegyensúlyozott étrend hiánya hajhullást is okozhat, bár csak átmenetileg.

Megoldások hajhullás ellen

Vékony szálú vagy ritkuló haj esetén a Toppik Hajépítő Rost az ideális termék. Természetes, színezett keratin formulájának köszönhetően a Toppik hajépítő rostjai összefonódnak meglévő hajszálaiddal, teljesen természetes megjelenést biztosítva.

A hajépítő rostok szélnek, esőnek és izzadságnak is ellenállnak, de samponnal egyszerűen kimoshatóak. Ezáltal a legegyszerűbb és leggyorsabb módszer a hajhullás jeleinek elfedésére.

Nem számít, milyen típusú hajhullásod van, mindig fontos megbizonyosodnod a megfelelő mennyiségű vitaminok és fehérjék beviteléről. Mint fentebb említettük, a hajhullás a helytelen étrend következménye is lehet, ezért döntő fontosságú a legminőségibb ételek fogyasztása.

Egy másik módszer a megfelelő mennyiségű tápanyag biztosításához a természetes hajhullás elleni gyógyszerek alkalmazása, mint például a haj-, bőr- és körömvitaminok, amelyek belülről segíthetnek megerősíteni és táplálni hajadat.

 

További hírek