A hajhullás okai és kezelése - NŐK -

A hajhullás okai és kezelése - NŐK -

Nem vagy egyedül! Bárki, aki megbirkózott már egy eltömődött zuhanylefolyó kitakarításával tudja, hogy pár hajszál kihullása természetes. Akkor sem kell pánikba esned, ha a szokásosnál több hajszálat veszel észre, hiszen ennek is számos oka lehet.

Kutatások szerint átlagosan napi 100 hajszálat veszítünk el, melynek köszönhetően a hajhagymák megkezdhetik az új növekedési, nyugalmi, majd kihullási ciklusaikat. A nők körében is egyre gyakoribb jelenség, becslések szerint minden ötödik nőt érint, és 50-60 éves korban a nők 40%-a tapasztal valamilyen hajhullást.

Melyek a női hajhullás általános jellemzői és okozói, illetve hogyan állapítható meg, ha a szokásostól eltérő hajhullással szembesülünk?

Mi okozza a hirtelen hajhullást?

A nőknél fellépő hirtelen hajhullás mögött több tényező állhat, beleértve a helytelen táplálkozást, stresszt, terhességet, testi traumákat (például extrém súlyvesztés, baleset vagy egészségügyi problémák), de akár bizonyos gyógyszerek szervezetre gyakorolt hatása is kiválthatja. Egyre gyakoribb azonban a hormonális egyensúlyhiány által okozott hajhullás, és számos nő esetében a menopauzát követően hajritkulás vagy foltos kopaszság alakul ki. Ezt női kopaszodásnak nevezzük.

 

női kopaszodás alapjában véve öröklés útján alakul ki, mely bármely szülő részéről átadható, bár kutatók szerint elsősorban anyai ágról öröklődik. A legtöbb nő a fejtető közepén vagy oldalsó részein tapasztal hajritkulást, és az elvékonyodó hajszálak miatt a fejbőr is láthatóvá válik néhány esetben.

Egy másik gyakori típus az úgynevezett telogén effluvium, mely akkor fordul elő, amikor hirtelen nagyszámú hajszál éri el a nyugalmi és kihullási ciklust. Egy olyan szervezetet érő sokkhatás válthatja ki ezt a folyamatot, mint például a magas láz vagy az extrém fogyás. Legtöbb esetben szülést követően alakulhat ki hormonális átrendeződésből kifolyólag. Ezt hormonális egyensúlyhiánynak is nevezik.

A nőknél bekövetkező hirtelen hajhullás másik oka az alopecia areata, mely során foltokban következik be a hajritkulás – erre még nincs egyértelmű magyarázat. Kutatók szerint autoimmun rendellenességhez köthető. Dr. Demise Wexler londoni bőrgyógyász szerint "a szervezet elutasítja a hajszálakat, mivel folyamatosan küzd valami ellen." Bár erre a rendellenességre nincs gyógymód, a hajhullás nem végleges, és egy éven belül visszanő az elveszett hajmennyiség.

Milyen otthoni kezelési módszereket vethetsz be az egészséges haj fenntartásáért?

A hajhullás sokszor a rossz egészségi állapotra és helytelen táplálkozásra vezethető vissza, így ezek változtatásával is pozitív hatások érhetőek el. Próbálj minél stresszmentesebben élni, szabadulj meg a rossz gondolatoktól és aggodalmaktól, mert a mentális problémák és az alváshiány is hajhulláshoz vezethetnek.

Az egészségtudatosság és a megfelelő táplálkozás nem feltétlenül gyógyír a hajhullásra, de ezek segítségével megelőzhető a kialakulása.

A hajhullás megelőzésére milyen hétköznapi kezelések állnak rendelkezésre? Mit mond a tudomány?

Illóolajok

Sok nő a levendula alkalmazásában látja a megoldást, hiszen bizonyítottan hatékony az egészségügyi problémák kezelésében. A levendula egy kulcsfontosságú gyógynövény a szorongás leküzdésében, és egyes előzetes vizsgálatok arra jutottak, hogy más gyógynövényekből származó olajokkal kombinálva a levendulaolaj segít az alopecia mérséklésében.

Régebben a levendulát fertőtlenítőként, valamint mentális egészségügyi problémák kezelésében alkalmazták. Ma már népi gyógymódként szorongás, nyugtalanság álmatlanság, depresszió, fejfájás, gyomorpanaszok és hajhullás esetében is használják jótékony tulajdonságának köszönhetően.

Az illóolajok – beleértve a levendulát, rozmaringot, kakukkfüvet és cédrusfát - kombinációja fejbőrbe masszírozva elősegíti a hajnövekedést. 

Az illóolajokon kívül milyen módon mérsékelheted még a stresszt?

Stresszszint mérséklése

Fontos megőrizni stresszes helyzetekben a nyugalmunkat. Amikor a szervezet stresszes vagy tápanyaghiányos helyzetbe kerül, akkor a hajszálak ellátását háttérbe szorítja, így nem táplálja a hajhagymákat, hanem minden erejével a létfontosságú szerveket támogatja.
A nyugodt és stresszmentes élethelyzet elérésében sokat segít a folyamatos jógázás vagy napi meditálás.

A meditáció előnyei

A meditáció az egyik legjobb módszer a jó közérzet eléréséhez, ezzel minimálisra csökkentheted a hajhullást is. Néha kihívást jelenthet nyugodtnak maradni stresszes helyzetekben, de ha megtanítod rá a testedet és elmédet, és összpontosítasz, akkor megváltozik az életed. 
Még az ágyból való kikelést megelőzően is meditálhatsz. A kedvenc zenéd hallgatása közben elrepülhetsz egy vidám helyre, közben a levegővételre fókuszálva megtervezheted a napodat. Pozitív és tartalmas napot vázolj fel magadban, ezzel megfelelő szemléletet alakíthatsz ki a napi teendőid elvégzéséhez.

Kozmetikai eszközök

Toppik hajépítő rostok alkalmazása az esszenciális olajok és holisztikus kezelések mellett segítséget nyújtanak a hajhullásod kezelésében. A hajépítő rostok színes keratinfehérjéből épülnek fel és a meglévő hajszálakkal összefonódva azonnal természetes és dús hatást kölcsönöznek.

Hogyan működnek a hajépítő rostok?

A Toppik Hajépítő Rostok

  • azonnali dús hatást biztosítanak a ritka területeken

  • elfedik a hajhullást

  • a vékony hajszálakat dússá és teltté varázsolják

  • kiválóan alkalmazhatóak tövek elfedésére két hajfestés között

  • samponnal könnyedén kimoshatóak

Tekintsd meg ezt a rövid videót, hogyan kell alkalmazni a Toppik Hajépítő Rostokat a hirtelen fellépő hajhullás kezelésére.

Táplálkozás
A holisztikus kezelések és kozmetikai szerek alkalmazása mellett fontos tisztában lenni azzal, hogy a hajhullás kezelésében milyen módon játszik szerepet a táplálkozás. Mind a rost, mind a vas rendkívül fontos tápanyagként szolgálnak az egészséges hajnövekedés eléréséhez.

Végezetül, érdemes a napi vitamin- és ásványianyag-beviteledet megnövelned, akár étrendkiegészítő kapszulák segítségével, melyek támogatják az egészséges hajnövekedést.

 

További hírek