A vashiány következménye

A vashiány következménye

A vashiányos vérszegénység kialakulása a vérben fellelhető egészséges vörösvérsejtek vagy hemoglobin hiányának tulajdonítható.

A vörösvérsejtek oxigént juttatnak a testbe és segítenek az energiaszint szabályozásában. Elegendő mennyiségű vörösvérsejt nélkül fáradtnak és gyengének érezheted magad, légszomj gyötörhet, sőt, körmeid töredezetté válnak és hajhullás is jelentkezhet. A vérszegénység leggyakoribb oka a vasban gazdag ételek mellőzése, valamint a vas nem megfelelő felszívódása a szervezetben. 5-ből 1 termékeny korú nő esetében, valamint a terhes nők körülbelül felénél alakul ki vérszegénység.
 
Miért vezet a vérszegénység hajhulláshoz?
 
Megfelelő mennyiségű vas nélkül szervezeted nem képes vörösvérsejteket termelni. A vörösvérsejtek oxigént szállítanak többek között a hajhagymákhoz is, mely a normál, egészséges hajnövekedést segíti elő. A vashiányos állapot ideiglenes hajhullást is előidézhet, mely telogén effluviumként szerepel a szakirodalomban. A telogén effluvium során a szokásosnál több hajhagyma jut el növekedési fázisából egészen a kihullásig és ennek következtében hajritkulás áll be. A férfias kopaszodáshoz hasonló jeleket is mutathat - hátrahúzódó hajvonal vagy fokozatos ritkulás.
 
A vashiányos hajhullás kezelése

Ha vérszegénységre gyanakszol, keresd fel háziorvosod. Ha a vérvizsgálat során vérszegénységet diagnosztizál, akkor olyan ásványi-anyag kiegészítőt ír fel, mellyel szervezetedbe megfelelő mennyiségű vasat juttathatsz.
A vérszegénység okozta hajhullás általában átmeneti, a haj pár hónap múlva teljes egészében visszanő. Mindeközben a Toppik hajépítő rostjai által maximális fedést biztosíthatsz a megritkult területeken. A Toppik hajépítő rostjai sztatikus töltésük révén kapcsolódnak hajszálaidhoz, így azonnal dúsabb és vastagabb eredményt érhetsz el.

Hogyan előzheted meg?

Egészséges étrend:
A vérszegénység megelőzésének érdekében fogyassz egészséges, vasban gazdag ételeket, mint pl.: hús, hal, spenót, teljes kiőrlésű gabona, aszalt szilva, dió és bab. A C-vitamin segít a vas felszívódásában, így ügyelj arra, hogy C-vitaminban gazdag gyümölcsöket, paprikát, brokkolit és paradicsomot is egyél!

Étrend-kiegészítők:
Kiegészítők révén is hozzájuthatsz a hajnövekedés támogatásához szükséges vasmennyiséghez. Érdemes olyat választanod, mely mind vas, mind C-vitaminban gazdag, valamint biotint és cinket is tartalmaz.

További hírek