Derítsd ki, mi állhat hajhullásod mögött

Derítsd ki, mi állhat hajhullásod mögött

A legtöbb esetben a hajhullás és annak kezdete genetikai okokra vezethető vissza, viszont ha nem ismerjük a kiváltó okokat, akkor még frusztráltabbá válhatunk.

Míg a hajhullásnak számos különböző oka lehet, fontos azt felmérni, hogy esetlegesen egészségi állapotunk válthatja-e ki. Ennek ismerete révén nem csak hajadat, de az általános egészségi állapotodat is karbantarthatod.

A rendszeres orvosi vizsgálat a legjobb módszer arra, hogy kiderüljön tested mit üzen számodra és mit tehetsz egészséged megőrzése érdekében.

A hajhullást okozó egészségügyi tényezők férfiak esetében

Pajzsmirigy betegség
A hajhullás a pajzsmirigy rendellenes működésének sajnálatos mellékhatása lehet. A problémák a pajzsmirigy alulműködéséből (hipotireózis), vagy a pajzsmirigy túlműködéséből (hipertireózis) jelentkeznek. Ha azt veszed észre magadon, hogy kedvetlen vagy, állandó súlyingadozással küzdesz, esetleg elvékonyodik a hajad, akkor mindenképp keresd fel orvosod a pajzsmirigyhormon szintjének kivizsgálásához.
 
Alopecia
Amennyiben csomókban hullik a hajad, akkor feltételezhetően az alopecia areata néven ismert rendellenesség áll fenn. Az alopecia areata egy autoimmun betegség, amely abban az esetben fordul elő, amikor az immunrendszered tévesen támadja meg hajtüszőidet, és kör alakú kopasz foltok jelennek meg a hajhullás eredményeként. Szerencsére az új hajszálak pár hónap alatt visszanőnek, de fontos az orvossal való konzultáció, amellyel felgyorsítható a folyamat.

Fejbőrt érintő fertőzések
Számos fertőzés és betegség válthat ki hajhullást, de a leggyakoribb az ótvar. Az ótvar egy gombás fertőzés, amely a test bármely pontján előfordulhat, viszont a fejbőrön kialakulva foltos hajhulláshoz vezethet. Jellemzően kisebb pattanásként jelentkezik, amelynek mérete fokozatosan növekszik, és végül a hajtüszőkhöz tapad. Ezek a hajtüszők elgyengülnek és törékennyé válnak, aminek következtében eltöredeznek és kopasz foltokat hagynak. Alapesetben a fertőzés kezelés nélkül is elmúlik, de érdemes gombaellenes szereket alkalmazni. Ha bármilyen pikkelyszerű foltot észlelsz hajad körül, akkor a legjobb, ha konzultálsz orvosoddal.
 
Rákkezelés
A rákkezelés során történő hajhullás a kemoterápiás gyógyszerek hajtüszőkre való káros hatásainak révén következik be. A hajhullás részleges is lehet, viszont hajmosás, illetve fésülés közben a maradék hajszálak is kihullanak. A haj már a kezelés befejezése előtt elkezd visszanőni és szerencsére már számos lehetőség adott a hajhullás elfedésére a kezelés ideje alatt.

Ha többet szeretnél megtudni a férfiak hajhullását kiváltó okokról, akkor olvasd el a férfiak hajhullásával foglalkozó blogbejegyzésünket.
 
A hajhullást okozó egészségügyi tényezők nők esetében

A fenti problémák a nőket is érinthetik, viszont vannak olyan speciális női egészségügyi problémák, amelyek hajhulláshoz vezethetnek.
 
Terhesség
A telogén effluvium a terhességet követő 1-5. hónap során kialakuló túlzott hajritkulás. Nem ritka, sőt, a nők 40-50%-át érinti a szülést követően. Szerencsére nem eredményez kopasz foltokat vagy maradandó hajhullást, viszont találkozhatsz elvékonyodott hajszállakkal a hormonszint normális értékre való visszacsökkenéséből eredően. Nincs miért aggódnod, ezzel nem kell orvoshoz fordulnod, hacsak nem gyanítod, hogy más is állhat a háttérben.

 

Menopauza
Egy másik tényező a menopauza. A hőhullámok és a hangulatingadozások mellett egy másik gyakori jelenség a hajhullás menopauza során. A nők 40%-a tapasztalja hajának elvékonyodását. A terhesség során fellépő hajhulláshoz hasonlóan a hormonális változások váltják ki a hajhullást. A rövidebb lófarok, a ritkább hajkorona, vagy a túlzott hajvesztés mind a menopauza alatt jelentkező hajhullás árulkodó jelei. Sajnos nem sok mindent tehetünk a folyamat megállításáért, de számos módszert alkalmazhatunk az elvékonyodó haj elrejtéséhez.

 

Ha többet szeretnél megtudni a női hajhullást kiváltó okokról, akkor olvasd el a női hajhullással foglalkozó blogbejegyzésünket.

 

További hírek